Sjukvakterskan
1857 – året då koleran drabbade Mörrum

På 1800-talet spred koleran skräck och år 1857 drabbades Mörrum i Blekinge av ett utbrott. Sjukvakterskan är en fiktiv berättelse som grundar sig på fakta om socknen och den tid då koleran drog fram i Blekinge. Huvudperson är 22-åriga Inga. Efter makens konkurs och självmord är hon helt utblottad och tar tjänst som piga på en bondgård. Hon är en av de kvinnor som utses till att vårda socknens kolerasjuka. En röd tråd i boken är hennes föreställningar om och fruktan för sjukdomen. En annan är skuldkänslorna för hur bybor drabbats hårt av den avlidne makens och indirekt hennes agerande. Dessa vävs ihop till en berättelse där också de egna framtidsdrömmarna är en central del.

Kolerabakterien avsöndras med avföringen och sprids främst via förorenat vatten, men det visste man inte 1857 då boken utspelar sig. Den tidens syn på kolera och hur man skulle bemästra sjukdomen beskrivs i ett faktaavsnitt bak i boken.

Sjukvakterskan
1857 – året då koleran drabbade Mörrum

Författare: Gudrun Winfridsson
Förlag: Norrbagge 2015
Sidor: 176
Storlek: 128x195
Bindning: Inbunden
Vikt: 295 g
ISBN: 978-91-633-8603-9

Beställning
Sjukvakterskan distribueras av Förlagssystem AB och kan köpas från bl.a. olika nätbokhandlar.

Gudrun Winfridsson
: Idén till Sjukvakterskan fick jag från en bok om Mörrumsbygdens historia. Den är skriven av Axel Ingemansson som på sin tid var aktiv i ortens hembygdsförening. För att möta hotet från den fruktade sjukdomen, som drabbade Sverige på 1800-talet, utsåg Sundhetsnämnden sjukvakterskor. De var alla pigor och/eller änkor som skulle sköta de kolerasjuka mot en billig penning, läste jag. ”Frontsoldaterna”, de som skulle gå i närkamp med den främmande sjukdomen, skulle alltså hämtas bland samhällets allra fattigaste och mest utsatta kvinnor. Vad tänkte pigorna och änkorna om det som väntade dem? Det har jag funderat mycket på. Varför åtog de sig uppdraget – var det en helt igenom uppoffrande handling eller övertalades de, kanske frestade av en liten ersättning som skulle fylla på deras magra kassa? Låg de vakna på nätterna, rädda för att själva dö? Eller förlitade de sig på Guds hjälpande hand? Det är frågor som funnits i bakhuvudet på mig när jag skrivit boken om sjukvakterskan Inga.

Inga har inte funnits i verkligheten men får stå för alla de kvinnor som osjälviskt vårdade de som drabbats av den fruktade kolerasjukdomen. Det är ju inte om dessa kvinnors mod vi kan läsa i historieböckerna. Därför är fiktionen är nödvändig. Bipersonerna är fiktiva men några har funnits på riktigt – prosten Fagerlund, kandidat Bjerkander och Tören, som var min farfars farmor. Jag har dock bara lånat namnet och yttre fakta; personbeskrivningen är ett resultat av min fantasi.

Så kom boken till
Här ger jag några glimtar från mitt sökande efter fakta och hur man försökte bli av med den ovälkomne gästen. Länk till Pdf

Intervjuer och recensioner

Intervju med Radio P4 Blekinge den 7 september 2016
. Länk

Artikel i Blekinge läns tidning/Karlshamns Allehanda den 5 september 2016. Länk

Artikel i Sydöstran den 7 mars 2016 om Blekinges första bokmässa där jag deltog. Länk

Under rubriken "När koleran kom" recenseras Sjukvakterskan i "Släkthistoriskt Forum" nr 5-2015. ”Kolerakyrkogårdarna runt om i landet vittnar om farsotens härjningar men hur var det egentligen att leva mitt uppe i det? Gudrun Winfridsson har studerat ämnet i både litteratur och arkivhandlingar och den bild hon ger känns trovärdig och möjlig”, skriver Eva Johansson och fortsätter: ”Att skriva en fiktiv historia med medmänskliga förtecken är ett bra sätt att förmedla kunskap om ett ämne, i det här fallet om kolerautbrotten och hur man tacklade dem vid den här tiden. Berättelsen om Inga är fängslande och författaren besitter en påtaglig inlevelseförmåga. Det är lätt att känna sympati för Inga i hennes krävande roll”.
Släkthistoriskt Forum finns på många bibliotek och kan beställas från: Genealogi

Under rubriken "När döden kom till byn" har Vårdfokus nr 11-2015 publicerat ett längre utdrag ur Sjukvakterskan. Vårdfokus är en tidning från Vårdförbundet

"En mycket läsvärd skildring om en kategori tappra kvinnor i kamp mot en farsot...", skriver Yvonne Nenander under rubriken 3 Heta Boktips. Nr 3/2015 av tidskriften Bygd och Natur som utges av Sveriges Hembygdsförbund.

Artikel i Blekingeposten den 11 juni 2015 under rubriken ”Mörrumsbo i förskingringen har skrivit en bok om koleran i länet”.

Intervju i Sveriges Radio P4 Blekinge den 3 juni 2015.

I DAST Magazine (januari 2016) skriver Pär Alexandersson: "Winfridsson skriver sakligt, realistiskt och med en självklar medkänsla för de nedersta i det gamla ståndssamhället. Sjukvakterskorna blir varken offer eller hjältar. De gör så gott de kan i en svår situation, och i bästa fall kan de ge lindring och tröst genom hårt jobb och medmänsklighet. Länk till artikel.


Några röster om Sjukvakterskan
Vi har läst boken och är mycket imponerade över hur väl du beskriver både bygden och tiden. Det var säkert en svår tid i Mörrum, men du ser till att det också händer positiva saker.
Evy och Ingolf Persson
Lärare respektive lantbrukare och veteraner i Mörrums hembygdsförening

Jag blev mycket BERÖRD när jag läste din finstämda bok. Inte ett ord för mycket. Ett föredöme för svenskundervisning. Jag inväntar redan nästa bok.
Gunvor Olsson
Lärare

Man kommer så nära de båda väninnorna och du lyckas verkligen förmedla deras utsatta situation och nära vänskap. Du håller spänningen uppe i relationerna och förmedlar samtidigt kunskap utan att man märker det.
Gunilla Ripvall
Bibliotekarie




Föreläsning i Mörrums församlingshem den 6 september 2016. Arrangör var Biblioteket i Karlshamn m.fl.


Intervjuades av Radio P4 Blekinge den 7 september 2016 som denna dag sändes från Stortorget i Karlshamn.


Litteraturkväll på Roslagsmålarnas galleri, Ensta krog i Täby, den 13 oktober 2015.
Foto: Georg Kristiansen

Högupplösta foton för nerladdning:

Gudrun Winfridsson
Foto: Georg Kristiansen
 


 
 
     
v